weinigwoorden.nl

Stetson Staatsbanket

Submitted by Luuk on Tue, 05/07/2013 - 21:27

Een zeker stijlverschil deed zich wel voor toen Lyndon B. Johnson John F. Kennedy opvolgde als president van de Verenigde Staten. De omstandigheden waren verschrikkelijk. Na de plotselinge dood van Kennedy in november 1963 moest Johnson  aan boord van Airforce One als president worden beëdigd in aanwezigheid van de weduwe en de kist met het stoffelijk overschot. In de weken daarna moest hij het Amerikaanse volk verzekeren van de continuïteit van de regering en gelijkertijd discreet zijn eigen stempel op het bestuur van het land drukken.

 

Rond de Kerst trok hij zich terug op zijn farm  in Texas. Een stoet aan hoogwaardigheidsbekleders kwam langs. Veel bezoekers waren vertrouwelingen van Kennedy. Zij moesten wennen aan de andere stijl en entourage van de Johnsons. Bij de Kennedy's was een ontvangst verfijnd van opzet. Er werd exquise wijn geschonken en muziek van Brahms en Beethoven vertolkt in de elegante formele East Room van het Witte Huis.  De hoge cultuur gaapte je aan en dat was verantwoord onderhoudend.

Bij de Johnsons ging het er iets anders aan toe. Bezoekers zoals de Duitse bondskanselier Erhard werden vermaakt met Texaanse country muziek van de Wanderers Three en square dance. Meer dan honderd pond sparerib  schroeide  op de grote barbecue en de kringelende  rook prikkelde  de ogen van de verzamelde gasten. De gastheer en zijn Texaanse vrienden trokken de Stetson nog eens diep over de ogen en namen zittend op balen hooi zaken van staatsbelang door. Bier werd  geschonken in papieren bekers en aan het einde van de avond galoppeerde de president met de Stetson diep over  het hoofd  getrokken op zijn paard weg daarbij flarden rook in draf doorsnijdend. Dat moet een mooi plaatje zijn geweest. 

Robert A. Caro: The Years Of Lyndon B. Johnson; The Passage of Power

 

 

Main menu

You are here

weinigwoorden.nl