weinigwoorden.nl

Günter Litfin verliet West-Berlijn 1 uur te vroeg

Submitted by Luuk on Sun, 02/03/2013 - 17:15

Günter Litfin was vierentwintig jaar, oefende het beroep van kleermaker uit in West-Berlijn en woonde in Oost-Berlijn.  Tot zondag 13 augustus 1961 had hij het goed voor elkaar. Overdag verdiende hij de harde Westmark. Na werktijd zette hij  die op de zwarte markt tegen een koers  van 1 op 5 om in de minder harde Ostmark. Hij woonde daardoor goedkoop in een Oost-Berlijnse wijk. Een house warming party had hem zaterdagavond 12 augustus 1961 nog laat  in West-Berlijn gehouden. Rond  middernacht reed hij met de S-Bahn terug naar Oost-Berlijn. Er viel hem niets bijzonders op.

       

Even na middernacht startte operatie Rose waarmee in één nacht Berlijn door prikkeldraad in twee delen werd gesplitst. Deze minutieuze voorbereide  operatie werd  van Oost-Duitse zijde geleid door Erich Honecker. Toen Günter Liftin de volgende ochtend wakker werd en rond 10 uur hoorde van de sluiting van de grens kon hij zich wel voor de kop slaan. Hij was al enige tijd voorzichtig bezig een appartement in West-Berlijn in gebruik te nemen en had daar mondjesmaat spulletjes naar toe gebracht.Dit plan viel in duigen. Vanaf nu zat hij opgesloten in Oost-Berlijn.  Günter Liftin gaf echter niet op. Zijn vooruitzicht op werk in Oost-Berlijn was miserabel. Van kleermaker met een interessante clientèle in het mondaine West-Berlijn  zou hij medewerker derde klas in een textielfabriek worden. Zijn financiële situatie zou verslechteren. 

        

Hij woog zijn kansen om West-Berlijn te bereiken.  Hij besloot dat een zwemtocht van 30 meter over het Spree kanaal voor hem, ondanks hartproblemen, een haalbare kaart was. Op 24 augustus 1961 werd hij bij zijn overtocht door Oost-Duitse grenswachten doodgeschoten. Het was de eerste dag dat de grenswachten mochten schieten om te doden. Het misdrijf dat het doodschieten rechtvaardigde werd door de autoriteiten omschreven als 'vlucht uit de republiek'.

Het is één van de bloedstollende en verbijsterende verhalen in het meeslepende boek van Frederick Kempe over Berlijn 1961. De afloop is bekend maar het boek van Kempe voegt veel relevante details over deze bizarre periode  toe en het verhaal is met een enorme vaart geschreven. De voortdurende wisselende perspectieven uit Oost en West- Berlijn, Wenen, Washington, Moskou maken dat het boek leest als een thriller echter met een onbestemde uitkomst en een minder gunstig oordeel over het optreden van de Amerikanen. 

Frederick Kempe: Berlin 1961: Kennedy, Khrushchev And The Most Dangerous Place On Earth

 

Main menu

You are here

weinigwoorden.nl