weinigwoorden.nl

Drie boeken voor de vakantie

Submitted by Luuk on Thu, 08/08/2019 - 10:06

De tweede helft van de zomer staat bij mij meestal in het teken van wegwerken van leesachterstand. En het is duidelijk dat vakantie en zomeromstandigheden zo hun voorwaarden stellen aan de mee te nemen boeken. De boeken moeten ongelijksoortig zijn. Mocht één genre niet in de smaak vallen, dan kun je overschakelen op een gans ander genre. (zo nam ik ooit op vakantie in Denemarken verantwoorde Franse literatuur mee, moest voor mijn boekenlijst, maar dat is niet verstandig; na één boek van Camus, alle lof overigens voor zijn schrijftalent, raak je toch wat verzadigd en zo smoorde de vakantie in Denemarken, door sommigen Nederland twee genoemd, in Franse schoonheid). Een andere vereiste is dat de boeken een zekere lichtheid bezitten. Lichtheid in de letterlijke zin, je neemt niet kilo’s aan boeken mee op vakantie, maar ook in figuurlijke zin. De boeken mogen best wel gewichtige zaken aansnijden, maar daarin niet verzanden. De auteur moet het hoofd als het ware boven water houden. Niet ondergaan in de zwaarmoedigheid. Dat hoeft niet een ongerepte blijmoedigheid te zijn, een blanco cheque naar geluk, maar wel een beetje opgewekt houvast bieden. En, als laatste criterium wil ik aanvoeren, de dikte van de mee te brengen boeken moet verschillen. Mijn tip zou zijn, begin met het dunste boek, ontleen daaraan zelfvertrouwen om met een iets boek van iets meer volume verder te gaan en besluit met het dikste boek. Ik bedoel, dar kun je mee thuiskomen. Je las in ieder geval twee boeken, en met een derde ben je nog bezig. Want, de gouden regel is, neem drie boeken mee. En nu we zo gemakkelijk consensus hebben bereikt over criteria en aantal, rollen als vanzelfsprekend drie titels van de pers. Noteer, in volgorde van lezen:

Alan Sillitoe: The Loneliness Of The Long-Distance Runner.  Het perfecte korte verhaal. De in jeugddetentie verblijvende Smith bakt zijn gevangenis directeur in een hardloopwedstrijd een lelijke poets. De op eer van zijn institutie gebrande directeur ziet hoe de gedoodverfde favoriet, ‘zijn pupil’ in de race aan eigen eerherstel werkt. En lak heeft aan het kwetsbare ego van de directeur.

Charles Bukowski: Pulp. Een prachtige ode aan de B literatuur. Een verlepte detective wordt alle kanten uitgestuurd en belandt in dubieuze zaakjes. Schaamteloos geschreven, met gestrekt been erin. Wat een heerlijk brutaal boek. Om te schaterlachen

Saul Bellow: The Dean’s December.  Dat iemand zo kan schrijven. Zelden zo’n  broeierige tintelende stadsroman gelezen. Een decaan, tijdelijk op bezoek bij zijn stervende schoonmoeder in het communistische Boekarest, blikt terug op een woelige periode in Chicago. Onlusten in de stad, algeheel verval en zijn intellectuele worsteling daarmee. Niets is te raar om waar te zijn.

Main menu

You are here

weinigwoorden.nl