weinigwoorden.nl

Trierer Straße Weißensee in Berlijn

Submitted by Luuk on Wed, 02/06/2019 - 09:46

Alfred Döblin schreef in ‘Berlin Alexanderplatz’ dat het echte Berlijn onzichtbaar en homogeen is. Je hebt aan één foto van één straat voldoende.  Alle straten in Berlijn lijken op elkaar. De façades zijn hetzelfde, maar het geheel heeft wel smoel. En zo beschikt Berlijn over talloze wijken en straten die bijdragen aan het ensemble maar op zich niet bijzonder onderscheidend zijn. Mijn belangstelling gaat zeker uit naar het ensemble. Maar toch ook naar de onderscheidende straten, wijken in de Duitse hoofdstad. En met een pincet vind je soms van die bijzondere stukjes Berlijn, waar je aan verslingerd kunt raken.

Zo ligt het niet direct voor de hand dat u de Trierer Straße aandoet tijdens uw verblijf in Berlijn. De Trierer Straße, hoe verdienstelijk ook, ligt nu eenmaal wat ver weg.  Hoewel, het moet gezegd, het omliggende stadsdeel Weißensee wel over een zekere charme beschikt. Deze charme ontleent dit stadsdeel zeker aan de Weißensee zelf. Een klein strandbad in een parkachtige omgeving met een geruststellende traditionele uitstraling. Ook wordt her en der voorzichtig geopperd dat Weißensee gunstig afsteekt tegen het aanzienlijk duurdere en onder draagkrachtige huishoudens populaire Prenzlauerberg. Toch is de kans klein dat u uw domicilie kiest in dit deel van Berlijn.

Maar wanneer u dan toch even naar de Weißensee zelf gaat, of naar Hohenschönhausen, of het Sportforum  van de BFC Dynamo, of richting Gartenstadt Falkenberg, kunt u een piepklein uitstapje maken naar de Trierer Straße. Toegegeven, het is een bescheiden straat in Berlijn. Maar wel een straat met een expressief huizenblok van Bruno Taut uit 1925-1926. Hier geen grote meeslepende stedenbouwkundige inzichten respectievelijk bedoelingen. Nee, Bruno wilde hier gewoon kleuren stapelen en een aangenaam woonklimaat creëren. Het dorpse Weißensee werd in de  periode rond 1925 'beginnend' aangeraakt door het fenomeen Mietskaserne. En de Trierer Straße laat daarvan de eerste tekenen zien. Tegenover het kleurrijke blok van Taut staat een aangenaam blok uit 1912-1914 van C.J Bühring, toenmalig Stadtbaurat van de aparte gemeente Weißensee.  

En zo manifesteert de Trierer Straße zich als een haaks weglopend straatje met twee huizenblokken tegenover elkaar gepositioneerd. Taut heeft er echt alles aangedaan om zijn 48 woningen te laten contrasteren met die van Bühring. Hij zet de kleuren blauw, geel, rood en wit in om de voorgevel te laten knallen, maar ook om het onderscheid in woninggrootte te markeren. Niet dat er veel variatie is. Er zijn 1.5 en 2.5 kamer woningen.  De 1.5 kamer woningen bevinden zich achter de wit gestreken gevels. Aan de achterzijde met loggia's en balkons wordt ook onderscheid in woninggrootte aangeduid maar dan door de kleuren rood en geel. In WO II werd dit kleurrijke woonblok door de nationaalsocialisten aangemerkt als ontaarde kunst en werden de kleuren weggewerkt achter een vergrijzend stucwerk. In 1993 zijn de authentieke kleuren teruggebracht.

En zo kan het gebeuren dat u als tussenstop de Trierer Straße aandoet en gegrepen raakt door de Tautiaanse explosie van kleuren. In Berlijn zijn er andere voorbeelden van Taut en kleurrijke architectuur, waarbij kleur is ingezet als middel om de ruimte te ordenen en op te vrolijken. In de zuidoost hoek van Berlijn zijn daarvan Gartenstadt Falkenberg en de Hufeisensiedlung fraaie voorbeelden. Zie meer in De Dikke Berlijn.

Main menu

You are here

weinigwoorden.nl