weinigwoorden.nl

Reformwohnungsbau in Berlijn

Submitted by Luuk on Tue, 09/12/2017 - 10:53

    

Van S Bahnhof Storkower Straße fiets je bijna in een rechte lijn naar de Proskauer Straße. Je komt dwars door het gebied van het voormalige centrale slachthuis van Berlijn. Het gebied dat door Alfred Döblin zo exact mathematisch is beschreven in zijn stadsroman Berlin Alexanderplatz. Resten van die historie tref je nog wel aan. Maar uiteindelijk beland je in de Proskauer Straße.  Een rustige, in zekere zin elegante, woonstraat. Je zou hier wel willen wonen.  Op de hoek met de Schreiner Straße loont het om even af te stappen. Dat is best een mooie hoek. En aan de overkant is een aangenaam pretentieloos koffietentje waar je broodjes en koffie kunt nuttigen aan formica tafels. Prettig. En zonder dat er heel directe aanwijzingen voor zijn, kun je toch waarnemen dat het tegenover de koffietent gelegen woonblok over bijzondere kwaliteiten beschikt. Maar ik geef toe. Het zou je ook kunnen ontgaan.

           

Maar laat dat niet gebeuren. Want binnen handbereik ligt een prachtig bouwproject van de vroeg moderne architect Alfred Messel. Gebouwd tussen 1897 en 1898. En ontworpen vanuit de ideële motieven van de Reformwohnungsbau. Zeg maar, een beweging die ook voor de lagere inkomens fatsoenlijke huisvesting wilde realiseren. Aangedreven door de gegoede burgerij, haalbaar gemaakt door nieuwe wetgeving wat betreft financiële aansprakelijkheid aandeelhouders en mogelijk geworden door opdracht gevende coöperaties kwamen interessante bouwprojecten tot stand. Dit is er zo één. Bijna 100 woningen gegroepeerd rondom een royaal binnenhof met ruime speelmogelijkheden voor de kinderen.

         

Alfred Messel wilde af van de benauwde binnenhoven met weinig zonlicht en hield in dit project dit binnenterrein vrij van dwarsvleugels. Vleugels die elders in Berlijn wel geregeld werden toegepast om zo de opbrengst van de grond te vergroten. Maar niet hier. En, dat laat zich heel mooi van bovenaf waarnemen. Op de kop van de kruising Proskauer Straße met de Schreiner Straße zie een open gehouden binnenhof met alle prettige consequenties voor de bewoners. En gelijker tijd zie je dat verder op in dezelfde straat bouwblokken wel zijn vol gezet met dwarsvleugels. Dit, en veel meer over Alfred Messel, Reformwohnungsbau, Alfred Döblin en de vroeg modernen in mijn in 2017 verschenen studie over Berlijn en Wenen. Titel "De Dikke Berlijn. Een studie naar de grondslagen van bouw, speculatie, corruptie misdaad en schoonheid in Berlijn en Wenen'. Verkrijgbaar bij de boekhandel en Bol.com.

Main menu

You are here

weinigwoorden.nl