weinigwoorden.nl

52 jaar aan de Wörther Platz in Berlijn

Submitted by Luuk on Thu, 06/01/2017 - 11:54

Op een namiddag in het vroege voorjaar is het prima toeven aan de Kollwitz Platz in hartje Prenzlauerberg. De late zon strijkt op een prettige wijze over het parkje. En er is veel

       

bedrijvigheid. Spelende kinderen, oppassende ouders. In de coulissen, op enige afstand, bevinden zich de terrassen. Het decor wordt vervolmaakt door de elegant omgevormde voormalige ‘Mietskasernen’. Er zijn vervelender plekken te bedenken.

In het zuidoosten van het plein kruisen de Kollwitz Straße en de Knaack Straße elkaar. Op de hoek aan de noordzijde staat nu een redelijk onbeduidend nieuwbouwblok. Op deze hoek zal vele jaren op de tweede en derde verdieping de late middagzon binnengevallen zijn. Misschien sloten de bewoners de gordijnen of beschikten ze over andere zonwering. Nou ja, we spreken dan over de voormalige woning die hier tot 1944 stond en toen getroffen werd door een geallieerd bombardement. Dit is een historische hoek. Laat dat duidelijk zijn.

Hoe is deze plek toch verknoopt met Vladslo nabij Diksmuide in Belgisch Vlaanderen? De Kollwitz Platz in Berlijn en de Duitse soldatenbegraafplaats in Vladslo zijn magisch aan elkaar verbonden geraakt. De verbindende schakel wordt gevormd dor de Duitse kunstenares, socialist en in zekere zin pacifist Käthe Kollwitz. Zij woonde met haar man en zoons gedurende 52 jaar aan wat nu de Kollwitz Platz heet. In Vladslo te Vlaanderen liggen de resten van haar in 1914 omgekomen jongste zoon, Peter Kollwitz.

       

Anders dan de Kollwitz Platz is de begraafplaats in Vladslo van een bijzondere stilte. Door een klein toegangspoortje loop je een parallelle wereld in. De wereld staat hier even stil. Terwijl aan de Kollwitz Platz kinderen spelen en ouders oppassen, liggen hier in Vladslo de resten van 25.000 in de Eerste Wereldoorlog omgekomen Duitse soldaten. Het is niet te bevatten. Op de begraafplaats wordt treurig toezicht gehouden door het beeld ‘Die trauernder Eltern’. Door Käthe Kollwitz in 18 jaar ontworpen en uitgevoerd.

   

Terwijl op de Kollwitz Platz ouders en kinderen aanstalten maken om naar huis te gaan voor het avondeten, blijven de ouders in Vladslo rouwend achter. De vader blikt omlaag en kijkt naar de grafsteen waar zijn zoon onder ligt. Dit is een beeld dat je beroert en daardoor moeiteloos de afstand tussen Vladslo en Berlijn overbrugt.

Het uitgebreide verhaal in mijn boek ‘De Dikke Berlijn: Een studie naar de grondslagen van bouw, speculatie, corruptie, misdaad en schoonheid in Berljin en Wenen'.  Verkrijgbaar bij bol.com. ISBN  9789402170245

       

Main menu

You are here

weinigwoorden.nl