weinigwoorden.nl

Strijd in Berlijn aan de Fritz Reuter Allee

Submitted by Luuk on Thu, 03/23/2017 - 17:05

Het is één van die plekken In Berlijn waar bij wijze van spreken de spanning van afspat. Vat dat overigens niet te letterlijk op! Maar, neem eens de U7 richting het zuidoosten en

  

stap uit bij de Parchimer Allee. Loop in de rij richting even door en steek de Parchimer Allee over. Je loopt dan over de Fritz Reuter Allee. Aan de linkerhand bevindt zich een aaneengesloten wand met opvallend rood getinte etagebouw. Ter rechterzijde zie je een rij woningen meer traditioneel van opzet. Schuine daken, enige opsmuk.

Voortlopend, links rechts kijkend, word je door niets voorbereid op wat aantaande is. Maar na een kleine 200 meter opent zich de linkerwand. En zie je een majestueus bouwblok in de vorm van een hoefijzer. Dit hoefijzer omarmt als het ware een middenin gelegen park met poel. Dit hoefijzer is aaneengesloten 350 meter lang. Dat is ongehoord. Je treedt de Hufeisensiedlung binnen. Een bouw project uit de jaren twintig van de vorige eeuw. Architect was Bruno Taut en deze bouw kwam niet onopgemerkt tot stand.

        

Want, dit was geen gebruikelijke architectuur. Die zie je aan de overkant. Daar de traditierijke Duitse architectuur die door ornamenten, traditionele opsmuk, schuine daken een zekere heimwee uitdraagt naar dorpse idylles. En dan aan de andere zijde het 'Rode Front'. Platte daken, aaneengesloten bebouwing, niets van opsmuk of dorpsheid te herkennen. Moderne bouw! Er was aanvankelijk veel verzet tegen dit idiote project. De bouw werd zelfs even stil gelegd. 

Maar wat een botsing van stijlen! Op een slordige 50 meter van elkaar staan hier nu al zo’n kleine honderd jaar twee opvattingen van architectuur elkaar chagrijnig aan te kijken. Dat schiet niet op. En wanneer je even preciezer kijkt. Dan zie je pal tegenover het imponerend hoefijzer van Taut een klein verstopte mini hoefijzertje. De Krugpfuhl. Alleen is dat verstopt achter heel veel groen en de aanliggende bebouwing is niet aaneengesloten en wel versnipperd. Mooie confrontatie!

        

Lees meer over die confrontaties in ‘Dwars in Berlijn; over bouwen, buitenspel en beeldhouwwerk’. ISBN 9789402153941

        

Main menu

You are here

weinigwoorden.nl