weinigwoorden.nl

Ich bin kein Berliner

Submitted by Luuk on Tue, 02/14/2017 - 12:29

Een reisgidsje voor de gemakzuchtige toerist in Berlijn. Dat reikt Wladimir Kaminer ons met zijn boekje ‘Ich bin kein Berliner’ aan. Wladimir Kaminer, van oorsprong Russisch,

        

vestigde zich in 1990 in Berlijn. Dat waren nog eens tijden. De Muur was gevallen, chaotische taferelen aan weerszijden van de voormalige grens, uiteindelijk een herenigd Duitsland. Kaminer lijkt in Berlijn een soort cultureel ondernemer te zijn. Schrijven, muziek, evenementen, en ga zo maar door.

Dit boekje ademt een nonchalante lichtheid van het bestaan. Kaminer leidt ons dartel door de Duitse hoofdstad. Een zekere gemakzucht is daarbij behulpzaam. Je moet Berlijn niet te zwaar opvatten. Zijn verwanten in de Kaukasus maken zich zorgen over de nazi’s in Berlijn. Zijn in Berlijn logerende schoonmoeder neemt ze niet waar. Of zijn die joelende types die uit het Friedrich Ludwig Jahn stadion komen dan toch die nationaalsocialisten? Nee, legt Wladimir uit, dat zijn voetbalsupporters, en die zijn verdrietig of uitgelaten afhankelijk van de uitslag van de wedstrijd.

Mooi is dat Kaminer zo uitdrukkelijk Berlijn beziet vanaf zijn woonstek, de Schönhauser Allee. Hij observeert als buitenstaander, kein Berliner, maar is zelf geen incident van voorbijgaande aard. Hij kent Prenzlauerberg als zijn broekzak.

Een mooie waarneming is dat naar zijn mening Berlijn zich in een andere tijdszone dan de overige delen van Duitsland bevindt. Op bezoek in Weimar merkt hij dat de automatische deuren zich met een vertraging van 4 seconden openen. Een aanpassing aan het tempo van leven in de kleine stad. De snelle Berlijner knalt met zijn hoofd tegen de glazen deuren.

  

In ieder geval biedt dit boekje een snelle introductie tot Berlijn, attendeert Kaminer de lezer op enkele anekdotische wetenswaardigheden van de Duitse hoofdstad en geeft hij aan het einde van elk hoofdstuk nog enkele praktische bezoekerstips.

Wladimir Kaminer: Ich bin kein Berliner: Ein Reiseführer für faule Touristen

 

Main menu

You are here

weinigwoorden.nl