weinigwoorden.nl

Trierer Strasse Berlin, bezoek waard

Submitted by Luuk on Wed, 07/13/2016 - 17:22

Het ligt niet direct voor de hand dat u de Trierer Straße kiest als episch centrum tijdens uw verblijf in Berlijn. De Trierer Straße, hoe verdienstelijk ook, ligt nu eenmaal wat ver weg.

        

Hoewel, het moet gezegd, het omliggende stadsdeel Weißensee wel over een zekere charme beschikt. Deze charme ontleent dit stadsdeel zeker aan de Weißensee zelf. Een klein strandbad in een parkachtige omgeving met een geruststellende traditionele uitstraling. Ook wordt her en der voorzichtig geopperd dat Weißensee profiteert van middelpunt ontvluchtende krachten, waardoor huishoudens dit deel van Berlijn beginnen te prefereren boven het aanzienlijke duurdere Prenzlauerberg. Toch is de kans klein dat u uw domicilie kiest in dit deel van Berlijn.

Maar wanneer u dan toch even naar de Weißensee zelf gaat, of naar Hohenschönhausen, of het Sportforum  van de BFC Dynamo, of richting Falkenberg, kunt u een piepklein uitstapje maken naar de Trierer Straße. Toegegeven, u treft hier niet de spektakel maatschappij aan. Maar wel een expressief huizenblok van Bruno Taut uit 1925-1926. Hier geen grote meeslepende stedenbouwkundige inzichten respectievelijk bedoelingen. Nee, Bruno wilde hier gewoon felle kleuren stapelen. Het dorpse Weißensee werd in de  periode rond 1925 'beginnend' aangeraakt door het fenomeen Mietskaserne. En de Trierer Straße laat daarvan de eerste tekenen zien. Tegenover het kleurrijke blok van Taut staat een aangenaam blok uit 1912-1914 van C.J Bühring, toenmalig Stadtbaurat van de aparte gemeente Weißensee. 

        

En zo manifesteert zich de Trierer Straße als een haaks weglopend straatje met twee huizenblokken tegenover elkaar gepositioneerd. Taut heeft er echt alles aangedaan om zijn 48 woningen te laten contrasteren met die van Bühring. Hij zet de kleuren blauw, geel, rood en wit in om de voorgevel te laten knallen, maar ook om het onderscheid in woninggrootte te markeren. Niet dat er veel variatie is. Er zijn 1.5 en 2.5 kamer woningen.  De 1.5 kamer woningen bevinden zich achter de wit gestreken gevels. Aan de achterzijde met loggia's en balkons wordt ook onderscheid in woninggroote aangeduid maar dan door de kleuren rood en geel. In WO II werd dit kleurrijke woonblok door de nationaal-socialisten aangemerkt als ontaarde kunst en werden de kleuren weggewerkt achter een vergrijzend stucwerk. In 1993 zijn de authentieke kleuren teruggebracht.

En zo kan het gebeuren dat u als tussenstop de Trierer Straße aandoet en gegrepen raakt door de Tautiaanse explosie van kleuren. In Berlijn zijn er andere voorbeelden van Taut en kleurrijke architectuur, waarbij kleur is ingezet als middel om de ruimte te ordenen en op te vrolijken. In de zuidoost hoek van Berlijn zijn daarvan Gartenstadt Falkenberg en de Hufeisensiedlung fraaie voorbeelden. 

 

Main menu

You are here

weinigwoorden.nl