weinigwoorden.nl

De eenzaamheid van de doelman

Submitted by Luuk on Fri, 09/11/2015 - 01:29

William 'Fatty' Foulke woog 170 kilo en was desondanks een gewaardeerd doelman zo rond 1900 bij Sheffield United, Chelsea en Bradford City. Hij onderscheidde zich niet zozeer door

       

zijn snelheid, maar zijn reflexen waren geweldig eveneens als zijn pure kracht. Hij wierp de bal verder dan vele voetballers met een schot konden komen. En, hij bespeelde het publiek en was licht excentriek. Bij Chelsea at hij ooit voor een wedstrijd zijn eigen ontbijt en dat van al zijn teamgenoten op. Je mag van alles van me zeggen, zei hij, maar niet dat ik te laat voor het eten ben. George Allan, de spits van Liverpool, die zich voorafgaand aan een wedstrijd denigrerend over Foulke had uitgelaten, werd door de laatste met het hoofd rechtop in de modder gezet na een felle charge in de doelmond.

           

Leigh Richmond Roose was zo'n ander karakter onder de doelverdedigers. Geboren in Wales en onder andere  spelend voor Stoke City, Everton en Sunderland, maakte hij er een gewoonte van zich tot diep op de vijandelijke helft te begeven. Zijn reddingen waren fameus. Na een schot van Aston Villa net onder de lat te hebben gepareerd, hees hij zich in één beweging door moeiteloos door op de lat waar hij tot groot vermaak van het publiek tijdelijk op plaatsnam. Tja, doelmannen, binnen een voetbalelftal toch bekleders van een bijzondere positie.

   

Dat werd wel heel duidelijk toen in 1937 op Stamford Bridge de wedstrijd tussen Chelsea en Charlton Athletic noodgedwongen werd stilgelegd vanwege een snel intredende mist. De 40.000 aanwezige bezoekers verlieten het stadion en in de kleedkamers arriveerden 21 spelers. Charlton's keeper Sam Bartram stond ondertussen op de rand van zijn strafschopgebied de nevel in te staren en vermoedde, zoals hij later schreef, dat de Chelsea verdediging het wel heel druk moest hebben. Er werd echter niet gescoord door zijn team anders hadden zijn verdedigers zich wel weer in zijn buurt gemeld. Na een kwartiertje  stond plotsklaps een agent voor zijn neus die zich te pletter schrok. 'What on earth are you doing here?' . De wedstrijd was gestaakt en de keeper was vergeten en achtergebleven.

       

Is dat tekenend voor de positie en rol van de keeper? Jonathan Wilson stelt ons in zijn zeer vermakelijke boekje "The Outsider, a history of the goalkeeper', gerust. Het lijkt er juist op dat de keeper meer dan ooit deel uit is gaan maken van het elftal. Maar daar  ging wel het nodige aan vooraf. Van Lev Jasjin tot Edwin van der Sar. Mooi!

Jonathan Wilson; The Outsider: a history of the goalkeeper. En bekijk ook eens de film 'Die Angst des Tormanns beim Elfmeter' van Wim Wenders (naar boek van Peter Handke) die overigens niet over keepers gaat

 

Main menu

You are here

weinigwoorden.nl