weinigwoorden.nl

Weimar is meer dan een republiek

Submitted by Luuk on Sun, 08/23/2015 - 17:06

      

Dus, Weimar krijgt een 8+. De stad heeft een magische klank. Er is een republiek  naar genoemd. De treinreis vanaf Frankfurt oostwaarts laat zich beleven als een historische roman. Via de geboorteplaats van J.S Bach, Eisenach, op naar Gotha, van het befaamde sociaaldemocratische, dan wel revisionistische programma en vlak voor Weimar, het voetbalminnende Erfurt, van de Rot-Weiss. En dan Weimar. Klein overzichtelijk stadje waar je na 1 dag al heel aardig de weg kent. Waar je al gezichten lijkt te herkennen. Aan de rand van de binnenstad een prachtig park Am Ilm, dat rond de rivier met de gelijknamige naam is gedrapeerd.

       

Het tuinhuis van Goethe tref je eraan, een bijenmuseum en een Romeinse villa met bad. Boven het park ligt Am Horn met een beton constructie van Gropius. De Bauhaus universiteit ligt centraal in Weimar en heeft een fraai hoofdgebouw ontworpen door Henry van de Velde. Bijzonder, zo'n klein stadje en een uni. Lijkt op Delft? In ieder geval zijn de vakken aan deze Bauhaus Universiteit allemaal gerelateeerd aan bouw en design.

      

Aan het Theaterplatz het, ja ja, Theater waar in 1919 het Duitse parlement de grondwet voor de republiek vaststelde. In Berlijn was het daarvoor na WO I te onrustig. Ach ja, Weimar stad van dichters en denkers. En van de buschauffeur van lijn 6 die in Buchenwald omriep dat dat de eindhalte was en dat je daar verplicht moest uitstappen. Naast alle omzichtigheid kwam dit confronterend over. En daar in Buchenwald het crematorium, de barakken, de klok op kwart over drie, de tekst in het toegangsgebouw, Jedem das Seine. Parallelle werelden van poëzie, wetenschap en brute vernietiging.

      

Main menu

You are here

weinigwoorden.nl