weinigwoorden.nl

In Rusland is niets waar en alles mogelijk

Submitted by Luuk on Sat, 07/04/2015 - 14:49

Hedrick Smith, correspondent voor de NY Times schreef in de jaren tachtig en begin negentig vorige eeuw twee boeken over Rusland. The Russians en The New Russians. Ik moest aan

      

deze boeken denken toen ik de afgelopen week, eigenlijk tot mjn eigen verbazing twee boeken over het Rusland van nu las. In de vijf jaren die lagen tussen eerste en tweede boek van Smith was er enorm veel veranderd in Rusland. Kun je nagaan wat er in dat onmetelijke land is gebeurd vanaf jaren negentig. Peter Pomerantsev en Wierd Duk schreven twee nogal verschillende werken over het Rusland  van Poetin. Veruit het meest verbazingwekkend is het boek van Pomerantsev.

      

Hij neemt je mee op een tocht vol fantasie, fabels, rijkdom , decadentie en relateert deze bizarre vertelsels aan de stedelijke ontwikkeling van Moskou en later zelfs London. In een unieke serie portretten van Russen legt hij het veelkoppig wezen van dit land bloot. De onbegrijpelijkheid van het bestaan in de hoofdstad, de onder en bovenwereld  die elkaar innig omstrengelen., de willekeur van de autoriteiten. Het boek der fabelen uitbundig geschreven door Pomerantsev met kaviaar in de mond. Wierd Duk schreef een heel ander en veel korter verhaal over Poetin. Een soort mini biografie, die terugkeert naar de bronnen van Poetin en de traumatische ervaringen  ten tijde van de Val van de Muur toen Poetin partijfunctionaris was in Dresden.  Een mooi feitelijk  strak geschreven boek!

      

Peter Pomerantsev: Niets is waar en alles is mogelijk

Wierd Duk: Poetin, straatvechter bedreigt wereldorde

Main menu

You are here

weinigwoorden.nl